11 жовтня - Всесвітній день зору. Як зберегти зір у дитини?

Серед всіх порушень зору у дітей міопатія (короткозорість) займає провідні позиції. У малюків вона, як правило, не зустрічається, а починає з’являтися у дітей віком після 7 років. Хоча, за останніми даними, міопатія буває і в більш ранньому дитинстві.

Як розпізнати короткозорість?

Якщо ваша дитина скаржиться на втому очей, головний біль, не може розглянути віддалені предмети – це вже привід звернутися до окуліста.

Наші діти набувають міопатію завдяки тривалому перегляду телевізора, ненормованого проведення часу біля екранів комп’ютерів і мобільних телефонів. Очі постійно перевантажуються, і відбувається зміна очного яблука за рахунок його розтягування, що впливає на погіршення зору вдалину. Короткозорість схильна до прогресування.

Через короткозорість дитина починає відставати в розвитку і якість її життя різко погіршується. Діти соромляться носити окуляри, їх дражнять у школі, і це, в свою чергу, згубно позначається на психіці дитини.
Тому дорослі повинні стежити за зором маленької людини, та в разі необхідності, вчасно виявити проблеми, які заважають дитині добре бачити. Наша безвідповідальність і неуважність, часто веде до прогресування міопатії у дитини.

Методи збереження зору у дітей
  • Діти дошкільного віку не повинні бути біля телевізора більше 20 хвилин безперервного перегляду. Обов’язково робити перерви. Максимальний час перегляду передач в день – не більше двох годин.
  • Школярі початкових класів можуть сидіти за комп’ютером 1-1,5 години на день, обов’язково перериваючись на 15-20 хвилин для відпочинку.
  • Необхідно виконувати гімнастику для очей. Це всілякі рухи очними яблуками: кругові, по діагоналі і вгору-вниз. Гімнастику для очей робити кілька хвилин. Всі рекомендації по тренуванню очей ви повинні отримати у дитячого окуліста.
  • Якщо у дитини «погана» спадковість по зору, ідеальним буде – звести до мінімуму перегляд телевізора й роботу за комп’ютером до 12 років.
  • Забезпечити хорошу освітленість робочого місця дитини так, щоб при виконанні домашніх завдань дитина не закривав собі світло рукою.
  • Перегляд телевізора не повинен проходити в темному приміщенні.

Особливу увагу необхідно приділити правильній поставі дитини при виконанні завдань. Відстань від столу до підборіддя дитини повинна становити не менше 33 сантиметрів, а до монітора не менше 70 див.

При роботі за комп’ютером дитина має часто моргати, відривати погляд від монітора і переводити його в далечінь. Такі рухи робити по 5-10 разів. Це хороша профілактика короткозорості та синдрому «сухого ока».

Профілактика всіх порушень зору зводиться до регулярного огляду у окуліста, і тоді, окуляри вашим дітям не знадобляться! Проявляйте терпіння і старанність, виконуйте всі рекомендації лікаря. Бережіть зір – цей дорогоцінний божий дар!

Кiлькiсть переглядiв: 0

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.